woman sitting on chair while leaning on laptop

Η Επαγγελματική Ζωή και οι Δυσκολίες της

woman sitting on chair while leaning on laptop
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα του επαγγελματικού burnout και της σιωπηλής παραίτησης

Σήμερα είναι γεγονός πως αφιερώνουμε μεγάλο μέρος της ημέρας και της σκέψης μας στην επαγγελματική μας δραστηριότητα. Αυτόματα αυτό σημαίνει πως σίγουρα τα πράγματα είναι καλύτερα όταν κάνουμε μια δουλειά που μας ευχαριστεί. Αυτό βέβαια δε συμβαίνει πάντα. Πολλοί άνθρωποι για βιοποριστικούς λόγους συνήθως, κάνουν δουλειές που δεν τους αρέσουν. Εσάς σας ευχαριστεί η δουλειά σας ή δεν σας αρέσει καθόλου;

Θα πρέπει βέβαια εδώ να σημειώσουμε πως όλα τα επαγγέλματα έχουν τις δυσκολίες τους και τις δυσάρεστες πλευρές τους. Ακόμα κι αν έχεις κάνει το χόμπι σου επάγγελμα, όπως λένε, θα υπάρχουν κομμάτια που δεν θα σου αρέσουν. Μπορεί για παράδειγμα να σου αρέσει το αντικείμενο της δουλειάς αλλά όχι η συνεργασία με τους συναδέλφους, αν έχεις επιχείρηση μπορεί να σου αρέσουν οι πωλήσεις αλλά όχι και τα λογιστικά της επιχείρησης κ.ο.κ.

Επιπλέον όποιο επάγγελμα κι αν έχουμε επιλέξει είναι εξίσου πιθανό να βιώσουμε επαγγελματική εξουθένωση, το λεγόμενο burnout. Η επαγγελματική εξουθένωση λοιπόν είναι μια δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία αισθανόμαστε σωματική και συναισθηματική εξάντληση, μειώνεται το ενδιαφέρον μας και τα θετικά μας συναισθήματα, έχουμε κυνική διάθεση και μια τάση να αποδίδουμε σε τρίτους τις ευθύνες για αυτή τη δυσφορία που αισθανόμαστε. Το burnout επίσης συνδέεται με παραιτήσεις από την εργασία, με συζυγικές / διαπροσωπικές έριδες, ψυχικές ασθένειες (κατάθλιψη) και κατάχρηση ουσιών. Αν αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας συμπτώματα επαγγελματικής εξουθένωσης η έγκαιρη παρέμβαση είναι πολύ σημαντική οπότε καλό είναι να επισκεφθούμε κάποιον ειδικό.

Πέρα όμως και από την επαγγελματική εξουθένωση σε όλα τα επαγγέλματα ελλοχεύει το άγχος, ο μεγάλος εργασιακός φόρτος, οι χαμηλές αμοιβές, η έλλειψη σεβασμού που μπορεί να προέρχεται για παράδειγμα είτε από τον εργοδότη, είτε από τους πελάτες. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν πολλές φορές ως αποτέλεσμα τη λεγόμενη “σιωπηλή παραίτηση”(Quiet Quitting). Εμφανίστηκε ως κίνημα και εξαπλώθηκε μέσω των κοινωνικών δικτύων αλλά νομίζω πως στην πράξη εφαρμοζόταν άτυπα και πιο πριν. Τι είναι όμως η σιωπηλή παραίτηση; Είναι η σιωπηλή απόσυρση από την πίεση της εργασίας κάνοντας μόνο όσα απαιτούνται και όσα αναφέρονται στην περιγραφή της δουλειάς, ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα.

Είναι φανερό επομένως πως η επαγγελματική ζωή κρύβει πολλές δυσκολίες και τις περισσότερες φορές δεν είναι όλα ρόδινα. Προκειμένου λοιπόν να προφυλάξουμε τον εαυτό μας καλό είναι να επικεντρωθούμε στα ευχάριστα κομμάτια της εργασίας μας, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε ίσως κάποιες συνθήκες που δεν μας αρέσουν συζητώντας με τους συναδέλφους μας ή τον προϊστάμενο/ εργοδότη μας, να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους σύμφωνα με τις δυνατότητές μας και να μην εξωθούμε τον εαυτό μας στα άκρα και την υπερκόπωση, να προσπαθήσουμε να φέρουμε σε ισορροπία την επαγγελματική με την προσωπική μας ζωή και να εντάξουμε στο πρόγραμμα μας δραστηριότητες που μας ευχαριστούν και αποσπούν τη σκέψη μας από τη δουλειά.


Discover more from Time2discuss

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from Time2discuss

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading